Chauveau – 26 Social Dwellings / ODILE+GUZY architectes

first_imgCopyAbout this officeODILE+GUZY architectesOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureSocial HousingChalon-sur-SaôneFrancePublished on November 09, 2017Cite: “Chauveau – 26 Social Dwellings / ODILE+GUZY architectes” 09 Nov 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – Croma SelectGlass3MGlass Finish – FASARA™ GradationPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesWall / Ceiling LightsCocowebLighting – Blackspot LED Barn LightUrban ApplicationsIsland Exterior FabricatorsPublic Safety Answering Center II Envelope SystemCeilingsSculptformTimber Batten Ceiling in All Souls ChapelHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH 5 + PH 5 MiniGlazedGrespaniaWall Tiles – Porto PetroThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterCompositesLamitechPlastic facades PanelexCarpetsHalcyon LakeCarpet – Nobsa GreyMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Chauveau – 木纱后的26座社会性住宅 / ODILE+GUZY architectes是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Chauveau – 26 Social Dwellings / ODILE+GUZY architectes Social Housing Chauveau – 26 Social Dwellings / ODILE+GUZY architectesSave this projectSaveChauveau – 26 Social Dwellings / ODILE+GUZY architectes Julien Odile, Michaël Guzy CopySocial Housing•Chalon-sur-Saône, France Save this picture!© David Foessel+ 30 Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/883224/chauveau-26-social-dwellings-odile-plus-guzy-architectes Clipboard Lead Architects: Year:  France Manufacturers: Jannet Hubert, Pernin et Fil, Pernin et Fils 2017 Photographs:  David Foessel Manufacturers Brands with products used in this architecture project Photographs Architects: ODILE+GUZY architectes Area Area of this architecture project Consultants:BETREC Engineers, Sophie BarbauxClient:OPAC Saône et LoireCity:Chalon-sur-SaôneCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© David FoesselRecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0WoodTechnowoodPergola SystemsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. Located in Chalon-sur-Saône, the Bellevue district consists of a variety of building typologies typical to that of a city’s suburbs. Situated on an enclosed site and set back from the street, this project responses to its surrounding environment and to the design brief that imposed a timber construction solution.Save this picture!ImplantationA set of fragmented intermediate housing (20 dwellings) and a row of terraced houses (6 dwellings) are arranged around a central planted alley leaving space for vegetation and outdoor spaces.Save this picture!© David FoesselGenesis of the projectThe design competition launched by OPAC 71 initially envisaged the construction of two distinct buildings of 3 to 4 floors and collective dwellings. To make the most of the site, we proposed to put as much emphasis on voids as on solids and offer lower scale typologies.Save this picture!© David FoesselThe project is thus built around alternating free functional spaces and built volumes depending on the qualities and constraints of the site. From the street entrance to the northern site limit, entrance, outdoor parking, intermediate housing, alley, gardens and individual houses, creates an urban sequence that matches the scale of the neighboring buildings.Save this picture!© David FoesselDesigning voidsThe fragmented volumes of the intermediate housing create a filter between the parking and the central alley. The voids help create sequences prolonged through the footbridges and external staircases offering remarkable frames towards the city.Save this picture!PlansIntermediate dwellings create a dialogue between the street and the row of individual housing behind. The interior layout allows for a diversity of typologies with unobstructed views towards the exterior.Save this picture!© David FoesselThe built volumes are clad in vertical wooden. This play of vibration extends along the terraces through separation screens ensuring solar and visual protection to each dwelling.Save this picture!© David FoesselThe quality of the outdoor spaces, an essential component of the project,  leave a large place to evergreen vegetation. The birch trees will introduce a slender silhouette creating a dialogue with the built volumes.Save this picture!© David FoesselA paved central alley allows access to the row of houses. Each house has its own a private garden behind purple haze hedges.  A wooden lattice awning protects the south facing living rooms from solar gain. To the back of the houses, the alternating volumes of kitchen and patio ensure the articulation with the existing urban fabric.Save this picture!Courtesy of ODILE+GUZY architectesParticular attention has been paid to the fifth façade. The tiled roofs of the houses create a colorful landscape to overlooking housing. Contrasting voluntarily with the monotone facades of the surrounding dwellings, it recalls the characteristic pattern of historic buildings in Burgundy.Save this picture!© David FoesselDwellEach of the dwellings are double oriented, bathrooms and kitchens have been placed along the façade and benefit from direct natural light and ventilation.Save this picture!© David FoesselEntrances are placed in order to maximize space for the living areas. The kitchen and living rooms are extended by generous gardens, patios or balconies according to each typology.Spread common areas, paths, external staircases, allow a wide variety of uses, practices and social interactions.Save this picture!Ground Floor PlanConstructive principlesUsing a cost-effective wood construction method was a priority. The structure, wooden posts, concrete floor slab and wooden façade framework meet the normative requirements in an economical way while eliminating intermediate support elements inside the housings to guarantee the flexibility of the spaces. This simple solution is made possible by the rationality of the plans and a rigorous superposition of the typologies.Save this picture!© David FoesselThe projects facade is made of thermally modified wood spruce to ensure a harmonious aging of the cladding. Over the years it will achieve an charcoal grey tint and contrast with the white metal elements of the façades.Save this picture!© David FoesselProject gallerySee allShow lessBlue House / De Rosee SaSelected ProjectsH-Shaped House with Office / sam architectsSelected ProjectsProject locationAddress:54 Rue des Lieutenants Chauveau, 71100 Chalon-sur-Saône, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/883224/chauveau-26-social-dwellings-odile-plus-guzy-architectes Clipboard Projects Area:  3706 m² Year Completion year of this architecture project last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *